Digital markedsføring for ideelle organisasjoner

For ideelle organisasjoner er kravet om effektiv markedsføring kanskje enda større enn hos andre bedrifter. Både samfunnet og hver enkelt giver forventer at en minimal andel av donasjonene går til administrasjon og markedsføring - og at mest mulig når frem til formålet.

Uansett, for å forsikre nye og repeterende donasjoner er markedsføring og rekruttering av nye donorer essensielt. Her er et par muligheter for ideelle organisasjoner som ønsker å få mest mulig igjen for sine markedsbudsjetter.

Google for ideelle organisasjoner
Google har et fantastisk program som man kan søke om å ta del i som har den passende tittelen «Google for ideelle organisasjoner». Her er kravet at du er en registrert og anerkjent veldedig eller ideell organisasjon.

Her kan du lese om søknadsprosessen.



Når du har blitt godkjent i programmet har du tilgang til;

1. Google Ad Grants

Det er mulig å søke om midler til markedsføring i Google AdWords igjennom Google Ad Grants og man kan få opp til 10 000 USD i markedsbudsjett (dagsbudsjett er begrenset til maks USD 329 og maks kost per klikk bud på 2 USD). Dette er unik mulighet for å komme i gang med AdWords som regnes for å være en svært effektiv markedsføringskanal.
Les mer her.

2. YouTube for ideelle organisasjoner

Som medlem i Google for ideelle organisasjoner får du tilgang til en utvidet versjon av YouTube skreddersydd for ideelle organisasjoner. For eksempel kan man legge på oppfordringer til donasjon direkte på filmene samt tilpasse YouTube kanalen med egen logo. Mange ideelle organisasjoner har betydelig videoinnhold som bør publiseres i YouTube da dette er en utmerket kanal for å fortelle din historie og engasjere din målgruppe i deres sak.
Les mer her.

3. Google Apps for ideelle organisasjoner

Google tilbyr også en gratisversjon av deres bedriftspakke som kan minimere IT kostnader og fremme samarbeid på tvers av organisasjonen. Blant annet kan man opprette ubegrenset antall epostkontoer, lagre filer i nettskyen (30GB per epost konto) med mer.
Les mer her.

Customer Match/Custom Audiences
Ideelle organisasjoner har ofte store databaser av e-postlister / telefon-nummere. Disse kan benyttes både i Google og Facebook/Instagram for å nå sine medlemmer med unike budskap. Dette er personer som allerede har kjennskap til organisasjonen og er mer sannsynlig interessert i innholdet deres.

Google Analytics
For å kunne måle effekten av markedsføringen er det essensielt å implementere et webanalyse verktøy. Google Analytics har en gratisversjon som er brukervennlig og relativt enkel å ta i bruk (avansert oppsett krever en rekke tilpasninger). Her er det viktig å sette opp mål for viktige hendelser som antall donasjoner, påmeldinger til nyhetsbrev, kontakt henvendelser for å bli frivillig osv. Google Analytics gir deg blant annet svar på en rekke viktige spørsmål som;
- Hvem besøker nettsiden og hvilke trafikk-kilder kommer de fra?
- Hvilke trafikk-kilder presterer best og hva får vi igjen for hver krone investert i markedsføring?
- Hvilket innhold responderer de besøkende med?

Lykke til!