Hvordan Facebooks siste algoritmeoppdatering vil påvirke markedsførere

Facebook lanserte nylig endringer i algoritmen for hva som vises først i nyhetsoppdateringen. Innlegg som blir postet av de nærmeste venner og familie, som f.eks. bilder, videoer og statusoppdateringer, kommer nå høyere opp i nyhetsoppdateringen.

Facebook ble bygget på ideen om å koble mennesker sammen, og dette er fortsatt det drivende prinsippet i nyhetsoppdateringen.

Facebooks egne undersøkelser viser at det er sterke forventninger til hva som bør dukke opp i nyhetsoppdateringen. Facebook skriver i sin egen blogg at etter innlegg fra venner og familie, forventes følgende innhold:


• Nyhetsoppdateringen bør informere. Brukerne forventer historier som er meningsfylt og relevant – fordi det blir mer verdsatt. Noe en person finner relevant eller interessant – kan være irrelevant og uinteressant for en annen person.


• Nyhetsoppdateringen skal underholde. Flere ser på nyhetsoppdateringen som en kilde til underholdning. For noen betyr det å følge kjendiser eller idrettsutøvere på Facebook, mens for andre er det å se Live-videoer, og å dele morsomme bilder med venner.

Vil dette påvirke din Facebook-side?

Samlet sett forventes det at oppdateringen kan forårsake at rekkevidden og trafikken synker for noen sider. En spesifikk innvirkning på din sides distribusjon og beregninger, kan variere avhengig av sammensetningen av målgruppen. For eksempel, hvis mye av trafikken man får er et resultat av at personer deler innleggene, og deres venner liker og kommenterer, vil det påvirke mindre enn om mesteparten av trafikken kommer direkte fra innlegg på siden. Det oppfordres derfor at aktører poster innlegg som deres målgruppe er interessert i å engasjere seg med; kommentere, like og dele med sine venner.

Nyhetsmedier som leverer målrettet og engasjerende innhold vil kanskje ikke bli berørt på samme måte som bedriftssider. Se for deg en engasjerende nyhetssak fra Nettavisen vs. et innlegg om en plenklipper fra en jernvarehandel.

Hva betyr dette for publisister og markedsførere?

Bedriftssider (markedsførere) og nyhetsformidlere (publisister) blir sett på som taperne av Facebooks endringer. Man må enten betale mer enn før, for å få innleggene sine vist til flest mulig i målgruppen, eller man må skape nye former for innhold som venner av Facebook-brukere er mer villig til å dele. Ifølge Social Media Today kan dette føre til:

1. Personlig og direkte innhold til den individuelle Facebook-brukeren. Nyhetskanaler og bedrifter har sjeldent skapt slikt innhold før, men med den rette bruken av teknologi, er dette mulig for dem også.

2. Interaktivt innhold som er avhengig av å bli delt av andre for at det skal fullføres. Et eksempel vil være en interaktiv avstemning eller andre elementer som man ville bli tvunget til å videresende, akkurat som et kjedebrev.

3. Innhold som inkluderer et bestemt inntektsinsentiv – for eksempel, kuponger eller rabatterte tilbud som ”for de som klikker i de neste 5 minuttene”.

4. ”Like-schemes” – Kampanjer som krever likes for å få noe i gjengjeld. Selv om slike kampanjer er ulovlige har ikke dette stoppet markedsførere før.

Hva anbefaler vi?

Facebook er en push-kanal og dermed ofte tidligere i kundereisen enn der hvor salget skjer. Dermed er fokus på storytelling og informasjon om nytteverdi, for mange en smartere vei å gå enn å direkte pushe salg i første interaksjon med potensiell kunde.

Man kommer ikke bort fra at man må prate til målgruppen, med budskap som engasjerer og informerer, hvor mottakeren føler at den får verdi av interaksjonen med avsenders innlegg, uavhengig av om det er linker, bilder, videoer, karuseller, nedlastinger eller konkurranser man bruker i sitt innhold. Informasjon og underholdning ligger tross alt i Facebooks grunnverdier.

Vi mener at den beste formelen for markedsførere er å kombinere engasjerende innhold med betalt visning til den spesifikke målgruppen man ønsker å nå med hvert budskap.

Skrevet av:
Stephany Salazar
- Analytiker Sosiale Medier - iProspect
Kjetil Joa - Rådgiver Sosiale Medier - iProspect